Marlenes historie

Hvad var grunden til, at du fik stress-symptomer?
Igennem nogle år har der været rigtig meget uro i min familie. Min far har nok altid lige fået en øl for meget og det tog til da jeg var i 20erne. Han udviklede et massivt misbrug. Min søster og jeg har altid været meget tætte indtil hun begyndte at forandre sig; det skete ovenpå en skilsmisse, fyring og ledighed gennem længere tid. Jeg troede hun havde fået en depression indtil en dag hun faldt om med et krampeanfald og blev indlagt. Først der fandt jeg ud af, at hun også var kommet ud i et alkoholmisbrug – det kom som et chok for mig. Jeg havde slet ikke set det.

Min kæreste og jeg havde lige fået vores 2. barn og min kæreste havde desuden 2 mindre børn fra et tidligere forhold. Da vores lille datter var 3 mdr. faldt min kærste om med en blodprop i hjertet; han overlevede heldigvis, men røg ned med en depression nogle måneder efter.

Jeg kom tilbage på arbejde efter barsel – i en anden stilling end den jeg forlod, blev ikke spurgt til hvad jeg ønskede og følte at mine kompetencer ikke blev udnyttet. Jeg blev opsagt og fandt hurtigt et nyt job; drømmejobbet, som gjorde mig stolt og hvor jeg rigtig skulle udvikle mig.

Min kæreste og jeg planlagde bryllup, samtidig med at det gik voldsomt ned ad bakke for min far. Både min far og søster havde været på et behandlingssted; min søster var kommet ud af misbruget, men vi havde svært ved at finde hinanden igen. Min far havde været på behandlingsstedet i 7 uger og da han kom hjem, begyndte han straks at drikke igen. Han faldt og fik hjernerystelse, kroppen begyndte at forfalde, han var for dårlig til at kunne komme med til vores bryllup. Om formiddagen da vi skulle giftes, ringede de fra sygehuset med beskeden om, at en nabo havde fundt ham på fortorvet og han var blevet hentet af en ambulance.

Vi kæmpede med kommunen for at få hjælp og et sted han kunne bo, da min mor ikke længere kunne passe ham. Beskeden var, at så længe han ville drikke, var der ingen hjælp at hente. Han døde ved et fald 3 uger efter vores bryllup.

Nogle måneder før vores bryllup blev min kæreste anmeldt for at skulle have slået en af sine drenge. Det havde intet på sig, men sagen blev kørt så langt ud, at den endte i retten. Oveni i bryllup og min fars død, skulle sagen altså for retten. Først blev han dømt i byretten og senere frikendt i landsretten. Det var en ufattelig hård periode, men ikke hårdere end sagsbehandlingen i familieretten, som er helt utrolig inkompetent og efter 2,5 års kamp for at se sine børn, som udtrykker at de savner deres far, blev sagen lukket med et ”der etableres intet samvær eller øvrig kontakt”.

Sideløbende med alt hvad der er sket, har vi forsøgt at få en så naturlig og god hverdag til at hænge sammen; både arbejdsmæssigt og med vores to dejlige børn.

Jeg har generelt haft meget travlt på mit arbejde, har villet det så meget og har knoklet for at gøre det godt. Derudover stiller jeg høje krav til min rolle som mor, jeg vil gerne holde mig sund og fit og bo i et rent og pænt hjem.

Altså har jeg være ude for et massivt pres, både udfra og indefra.

Hvordan kom stressen til udtryk?
Jeg blev først meget lydfølsom; syntes at børnene larmede utrolig meget og at der var alt for meget snak i det åbne kontorfællesskab. Når jeg trængte til at være mig selv og til ro, tog jeg ud for at løbe en tur, men humøret faldt voldsomt når jeg kom tilbage, fordi jeg havde overbrugt mig selv.

Jeg plejede at være positiv og glad men med tiden kunne jeg ikke kende mig selv. Jeg var blevet et brokhoved.

Jeg begyndte at lave fejl på mit arbejde, jeg blev glemsom og havde ikke lyst til at være social som jeg ellers plejede at være. Jeg fik svært ved at koncentrere mig og følte at jeg levede i et kaos af opgaver og tanker. Jeg fik også sværere ved at sove og vågnede om natten med tankemylder.

Deruden oplevede jeg en konstant trykken i den venstre side af hovedet og jeg fik pludselig vanvittigt ondt i lænden.

 Hvad skete der, da du valgte at stoppe op, og hvad gjorde du?
En dag brød jeg helt sammen inde på kontoret, jeg græd og græd og var nødt til at tage hjem. Jeg tog til lægen som sygemeldte mig.

 Hvad har du brugt af “redskaber” undervejs i dit stressforløb? 
Det første jeg gjorde, var at få nogle samtaler med en psykolog, som anbefalede mig at lave Mindfullness. Jeg tog på et Mindfullness kursus og har brugt det siden, jeg bruger nogle lydfiler på Youtube og eReolen og forsøger stadig at gøre det hver dag. Jeg får mest ud af at ligge ned, da jeg føler at min krop har brug for det.

Derudover startede jeg til Mediyoga, som er en kombination af meditation og yoga. Det var helt fantastisk og gjorde at jeg begyndte at have meget fokus på min vejrtrækning og kan mærke hvor stor betydning den har. Jeg går stadig til Yoga, men nu er jeg gået over til Yin Yoga, som også er god til at få løsnet op i kroppen og give ro i hovedet.

På grund af den trykken jeg havde i den ene side af hovedet, var jeg ved neurolog og blev scannet. Mit hovede fejlede intet, men han anbefalede mig at finde en akupunktør for at blive løsnet op. Det gjorde jeg, og det har jeg ikke fortrudt 1 sek. Akupunktur har hjulpet både med hovedet og med at få ro i kroppen. Jeg er helt vildt træt nogle dage efter jeg har været der, men kan mærke at det gør godt.

Jeg begyndte desuden at tage nogle vitaminer, som skulle være gavnlige når kroppen er stresset. Det er bl.a. Mega B-Stress, men også nogle andre gode vitaminer.

Jeg fandt ud af, at kaffe ikke var godt. Det optrappede uroen. Derfor er vi gået over til koffeinfri kaffe derhjemme, for jeg har svært ved helt at undvære det😊

Hvor længe var du sygemeldt/hvordan foregik optrapningen?Jeg blev først sygemeld i 14 dage, så 1 md. Jeg var hjemme i 2 mdr. hvorefter jeg brugte ½ år på at trappe op. Min arbejdslads har været helt fantatsisk, både min chef, mine kollegaer og vores HR. Alle har sagt til mig, at jeg skal tage mig den tid jeg har brug for. Vores HR har desuden sagt at det er MEGET vigtigt at trappe langsomt op, ellers ryger man direkte tilbage igen. Der blev ansat en hjælp til mig, som var der ½ år men jeg trappede op, og da jeg kom tilbage på 37 timer blev hun der i 3 mdr for at jeg ikke skulle blive lagt ned af både timer og opgaver på én gang. Så alt i alt en fantastisk arbejdplads.

Jeg skal stadig passe på mig selv og mærke efter. Jeg skal tage pauser og ikke arbejde om aftenen.