Charlottes historie

Hvad var grunden til, at du fik stress-symptomer?
Jeg tror, at det var en kombination af flere faktorer, der udløste mine stress-symptomer. Jeg har altid været meget ambitiøs og pligtopfyldende i mit job, og har indimellem haft svært ved at sige fra ifht. arbejdsmængden. Derudover er jeg særlig sensitiv og har alle antenner ude, når mine kolleger på den eller anden måde giver udtryk for, at de er pressede og måske har brug for min hjælp.
På hjemmefronten var jeg på det tidspunkt udfordret af, at min tre-årige søn havde brækket armen, og havde svært ved at sove om natten. Det forstyrrede min nattesøvn i mere end en uge, men på trods af dette, fortsatte jeg ufortrødent med at møde på arbejde hver dag, selvom jeg var udkørt. Derudover er jeg bonusmor til en 10-årig pige, og det var/er indimellem et utaknemmeligt job, fordi jeg skulle/skal være meget rummelig og konstant skal tilsidesætte mine egne behov.
 
Hvordan kom stressen til udtryk?
Jeg fik influenza-symptomer og havde ondt i hele kroppen. I de sidste dage inden jeg valgte at gå til lægen, fik jeg udslæt på begge mine overarme – fra albuen og opefter, og min hovedbund kløede helt forfærdeligt. Jeg løb en del, inden jeg blev syg med stress, men på de sidste løbeture følte jeg ubeskriveligt tung og øm i kroppen.

Hvad skete der, da du valgte at stoppe op, og hvad gjorde du?
Jeg tog til lægen, fordi jeg havde fået udslæt på begge mine arme, og fordi mine influenza-symptomer ikke forsvandt. Min læge tog det meget seriøst, og han undersøgte mig grundigt og tog blodprøver for at klarlægge, om jeg havde en infektion i kroppen. Prøverne viste ingenting, og lægen begyndte derfor at spørge ind til min dagligdag. Han var desuden klar over, at min søn havde armen i gips og spurgte ind til, hvordan vi klarede os med arbejde, fritid osv. Det blev hurtigt klart for mig, at jeg var udbrændt, og han sygemeldte mig med det samme. Jeg ringede derefter til min chef og forklarede situationen, og heldigvis var hun meget forstående og omsorgsfuld.

Hvad har du brugt af “redskaber” undervejs i dit stressforløb? 
Jeg er så priviligeret, at jeg har en sundhedsforsikring via mit job. Jeg ringede til sundhedsforsikringen og fik tildelt psykologhjælp hos en psykolog, der har speciale i de udfordringer, som jeg kæmpede med. Jeg valgte desuden at starte på et mindfulness-kursus, hvor jeg sammen med 8 andre personer fik 16 timers oplæring i, hvordan man lærer at håndtere bl.a. stress og perfektionisme. På kurset blev det meget tydeligt for mig, hvor meget min egen perfektionisme udfordrer mig i min hverdag, og går mig bevidst om, at jeg skal arbejde med dette resten af mit liv, så jeg ikke ender med at få stress igen.

Hvor længe var du sygemeldt/hvordan foregik optrapningen?
Jeg blev sygemeldt medio september 2019, og begyndte langsomt at starte op på jobbet i januar. Jeg startede med 6 timer om ugen og derefter 2 hele dage om ugen. Da vi ramte februar var jeg tilbage på fuld tid, der i mit tilfælde vil sige 4 hele arbejdsdage om ugen.
Jeg benytter stadig de værktøjer jeg fik på mindfulness-kurset, og er bl.a. meget bevidst omkring min vejrtrækning. Derudover passer jeg på ikke at presse min krop så meget fysisk, som jeg gjorde tidligere og sørger for at få den søvn, jeg behøver. Jeg er blevet meget bedre til at mærke efter i min krop, og er blevet bedre til at melde fra og sige fra til ting, som jeg kan mærke, jeg ikke har energi til. Tidligere kæmpede jeg meget med dårlig samvittighed, når jeg meldte fra til noget, men jeg har lært at acceptere, at jeg ikke er et overmenneske, der skal nå alt. Jeg betaler mig ligeledes fra opgaver i hjemmet, som tidligere tig min tid – indkøb, vinduespusning osv.