Hvad er stress?

Stress er en alarm tilstand som kroppen kommer i, når vi bliver pressede. Her udskiller kroppen stress hormoner. De gør os i stand til at klare de udfordringer vi står i her og nu.

Stress er et metalt sundhedsproblem

Mentale sundhedsproblemer såsom stress, depression og angst er efterhånden blevet et stigende problem i den danske befolkning, og kan have store konsekvenser både for den enkelte, familien, arbejdspladsen og samfundet. Faktisk viser det sig, at mentale sundhedsproblemer er årsag til omkring 50 procent af alle langtidssygemeldinger.

Årligt koster stress 8 mia. kr. i sygedagpenge, og faktisk viser det sig at ubehandlet stress er årsag til mere end halvdelen af alle depressioner og angsttilfælde. På denne baggrund, giver det samfundsøkonomiske god mening, i større grad at finde effektive forebyggelses- og behandlingsmetoder mod stresstilstande.

Sund og usund stress

Man kan dermed sige at stress som udgangspunkt er positivt. Da den hjælper os med at klare kritiske situationer.

Men desværre er alarm tilstanden for mange af os blevet en almindelig daglig tilstand. Vores samfund kører hurtigt. Effektivitet og præstationer er i fokus. Det betyder kemisk at vores krop er påvirket af stresshormoner mere eller mindre i døgndrift. Og kroppen får dermed ikke ro til genopbygning og heling.

Dette kan have store konsekvenser for vores krops balance og helbred.

Stress symptomer

Symptomer på stress mærker vi f.eks. som træthed, søvnløshed, humørsvingninger, fordøjelsesproblemer, koncentrationsbesvær og senere måske angst, depression og kollaps.. Stress kan være en realitet.

Symptomerne kan ses som kroppens forsøg på at råbe os op. Og jo længere tid vi ikke lytter, jo højere råber kroppen. (værre symptomer) Derfor er det vigtigt vi lytter.

Har du længe haft svært ved at falde i søvn, har du været irritabel og lidt glemsom, måske haft fysiske symptomer, som skræmmer dig og gør det umuligt for dig at fortsætte i det vante tempo? Vores nervesystem kan ikke være i højeste beredskab det meste af tiden, sådan som mange af os lever i dag.